Εμφυτεύματα

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους την ίδια ή την επομένη ημέρα.Τα παυσίπονα συνήθως αντιμετωπίζουν επαρκώς τον πόνο. Ο μέσος χρόνος για να οστεο-ενσωματωθεί ένα εμφύτευμα είναι 2-4 μήνες, προκειμένου να είναι έτοιμο να δεχθεί την οριστική αποκατάσταση (θήκη, γέφυρα ή οδοντοστοιχία επί εμφυτευμάτων).
Τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν πονάνε, διότι γίνονται με επαρκή αναισθητοποίηση (τοπική αναισθησία) της περιοχής της επέμβασης.
Ο οδοντική εμφύτευση είναι μία επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και 40 περίπου χρόνια. Θεωρείται λοιπόν μία ασφαλής διαδικασία για την αντικατάσταση των δοντιών που χάθηκαν. Για την πλειοψηφία των ασθενών με καλή υγεία, τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, όταν εφαρμόζονται από τον κατάλληλο γιατρό.
Για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων δεν είναι απαραίτητη γενική αναισθησία. Η τοπική αναισθητοποίηση στην περιοχή της επέμβασης είναι επαρκής. Η όλη διαδικασία έρχεται σε πέρας χωρίς πόνο.
Σε ότι αφορά στην εμφάνιση και την αίσθηση τα εμφυτεύματα είναι ακριβώς σας τα φυσικά δόντια. Είναι τοποθετημένα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάζονται αρμονικά με τα υπόλοιπα δόντια του στόματος.Σε ότι αφορά την λειτουργία (φώνηση-μάσηση), υποκαθιστούν άριστα τα φυσικά σας δόντια.
Αν σας λείπουν όλα τα δόντια μπορείτε να τα αναπληρώσετε με εμφυτεύματα (Teeth in a day, All on 4, All on 6) . Για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθεί μία γέφυρα ή οδοντοστοιχία επί των εμφυτευμάτων. Η προσθετική αποκατάσταση θα αναπληρώσει όχι μόνο τα δόντια που λείπουν, αλλά και τα ούλα που έχουν χαθεί, με αποτέλεσμα καλύτερη υποστήριξη των χειλέων και των παρειών.
Όταν χάνουμε δόντια και ούλα η κάθετη διάσταση του προσώπου μειώνεται, δηλαδή το πηγούνι πλησιάζει κοντά στην μύτη. Με την τοποθέτηση γέφυρας ή οδοντοστοιχίας επί εμφυτευμάτων η θέση της κάτω γνάθου αποκαθίσταται και το πρόσωπο ανακτά το σωστό ύψος.
Ναι. Αυτό ακριβώς περιγράφει ο όρος ‘Teeth in a day’ ή ‘Δόντια σε μία ημέρα’. Τα εμφυτεύματα μπαίνουν το πρωί και μέχρι το βράδυ τοποθετείται μεταβατική σταθερή γέφυρα. Η γέφυρα βιδώνεται σταθερά πάνω στα εμφυτεύματα, προσφέροντας αισθητική και μασητική λειτουργία από την πρώτη κιόλας ημέρα.
Αφού ξεμουδιάσετε μπορείτε να φάτε προσεκτικά μαλακές και κρύες τροφές, προστατεύοντας κατά το δυνατόν την περιοχή της επέμβασης. Γενικά συστήνονται γαλακτοκομικά, ρύζι ή μακαρόνια, μαλακό ψωμί, βρασμένες πατάτες, μαλακό κρέας όπως βραστό κοτόπουλο ή ψάρι κ.α.
Υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί ένα προσωρινό μασελάκι ή ακόμα και μία προσωρινή θήκη επί του εμφυτεύματος (άμεση φόρτιση), σε κάποιες περιπτώσεις.
Οι περισσότεροι ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται εμφυτεύματα έχουν λιγότερο ή περισσότερο απώλεια οστού. Δηλαδή το κόκκαλο που έχουν δεν είναι αρκετό για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
Οι περισσότεροι ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται εμφυτεύματα έχουν λιγότερο ή περισσότερο απώλεια οστού. Δηλαδή το κόκκαλο που έχουν δεν είναι αρκετό για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.Σήμερα, χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές αναγέννησης-ανάπλασης- αύξησης του οστού (tooth transformation, PRF, ανύψωση ιγμορείου κ.α.), οι οποίες κάνουν εφικτή την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε συγκεκριμένες θέσεις μας δίνει την δυνατότητα να τοποθετήσουμε πάνω σε αυτά γέφυρες, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρη την γνάθο.Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται να τοποθετήσουμε 4-8 εμφυτεύματα ανά γνάθο.
Η αποκατάσταση ενός δοντιού με εμφύτευμα αποτελείται από δύο φάσεις: Η πρώτη φάση είναι η επέμβαση για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Η δεύτερη φάση ακολουθεί μετά από 3-4 μήνες και περιλαμβάνει την λήψη αποτυπωμάτων και την κατασκευή του οριστικού δοντιού. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατή η άμεση φόρτιση (teeth in a day), δηλαδή η τοποθέτηση δοντιών στα εμφυτεύματα την ημέρα της επέμβασης.
Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ένας μικρός άξονας από τιτάνιο, ο οποίος τοποθετείται μέσα στο οστό. Πάνω στο άξονα αυτό τοποθετείται μία θήκη, μία γέφυρα ή άλλη επι-εμφυτευματική εργασία. Μόλις το εμφύτευμα ενσωματωθεί στο οστό, είναι έτοιμο για αποκατάσταση. Μία βάση (abutment) βιδώνεται στο εμφύτευμα και πάνω σε αυτή τη βάση βιδώνεται ή συγκολλάται το δόντι. Άρα πρόκειται για μία κατασκευή που αποτελείται από τρία μέρη: το εμφύτευμα, τη βάση και την θήκη (δόντι).
Οι άνθρωποι έχουν δύο σειρές δοντιών, τα παιδικά και τα μόνιμα. Εάν χαθεί ένα μόνιμο δόντι λόγω τερηδόνας, περιοδοντίτιδας,  το οδοντικό εμφύτευμα είναι ο μοναδικός τρόπος να αποκαταστήσουμε το μόνιμο δόντι που λείπει. Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να διατηρηθούν στο στόμα για μία ολόκληρη ζωή και μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση, την αυτοπεποίθηση και την μασητική ικανότητά χωρίς περιορισμούς.
Τα ποσοστά επιτυχίας ποικίλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την γενική υγεία και τις συνήθειες. Με σωστή φροντίδα τα εμφυτεύματα έχουν περίπου 95% ποσοστό επιτυχίας σε βάθος πενταετίας.
Τα εμφυτεύματα σε αντίθεση με τα φυσικά δόντια δεν χαλάνε διότι είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο. Παρόλα αυτά η υγεία του ούλων είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση των εμφυτευμάτων. Η καθημερινή στοματική φροντίδα, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση από τον οδοντίατρο είναι κρίσιμα για την διατήρηση των εμφυτευμάτων στο στόμα σε βάθος χρόνο.
 
Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε μετά την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων

phone_copy.png