Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 06:50

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Οποτεδήποτε συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά, είτε προσωπικά, είτε επαγγελματικά, ένα χαμόγελο βοηθάει να «σπάσει ο πάγος». Ένα όμορφο χαμόγελο, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση μας και να μας κάνει να νοιώσουμε πιο άνετα στις κοινωνικές- επαγγελματικές μας υποχρεώσεις και συναναστροφές.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

(ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ-ΛΕΥΚΑΝΣΗ-ΟΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ)

Οποτεδήποτε συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά, είτε προσωπικά, είτε επαγγελματικά, ένα χαμόγελο βοηθάει να «σπάσει ο πάγος». Ένα όμορφο χαμόγελο, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση μας και να μας κάνει να νοιώσουμε πιο άνετα στις κοινωνικές- επαγγελματικές μας υποχρεώσεις και συναναστροφές. Η οδοντιατρική σήμερα δεν είναι μόνο θεραπευτική, αλλά ασχολείται εξίσου και με την αισθητική αποκατάσταση του στόματος. Η αισθητική- κοσμητική οδοντιατρική μπορεί να σας προσφέρει ένα αρμονικό, λαμπερό χαμόγελο.

Υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το χαμόγελο μας:

 • Το χρώμα των δοντιών
 • Το σχήμα των δοντιών (τριγωνικό, τετράγωνο, ωοειδές κ.α.) και μικροατέλειες που μπορεί να έχουν (σπασμένες γωνίες κ.α.)
 • Η σχέση το δοντιών μεταξύ τους (κενά ανάμεσα στα δόντια, δόντια που καλύπτουν το ένα το άλλο κ.α.)
 • Η σχέση των ούλων με τα δόντια, καθώς και το τμήμα των ούλων που είναι ορατό όταν χαμογελάμε (π.χ. ουλικό χαμόγελο)

Προκειμένου να πετύχουμε ένα χαμόγελο αντάξιο των προσδοκιών σας χρειάζεται να παρέμβουμε σε ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω.

Στο κείμενο αυτό θα απαντήσουμε σε συχνές ερωτήσεις που αφορούν στις όψεις πορσελάνης.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης;

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτά κελύφη πορσελάνης, τα οποία εφαρμόζονται στα δόντια μετά από ελάχιστο ή καθόλου τρόχισμα. Αποσκοπούν στην τροποποίηση τόσο του σχήματος, όσο και του χρώματος των προσθίων συνήθως δοντιών, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Οι όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται με έμφαση στην λεπτομέρεια από εξειδικευμένους τεχνίτες-κεραμίστες στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Ποιες καταστάσεις μπορούν να διορθωθούν με όψεις πορσελάνης;                                                                            

Ενδείξεις για όψεις πορσελάνης στα πρόσθια δόντια είναι οι παρακάτω:

 • Συνωστισμός, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία τα δόντια δεν είναι ίσια, αλλά σε στροφή και ακουμπούν σφιχτά μεταξύ τους (στραβά δόντια)
 • Αραιοδοντία, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν κενά μεταξύ των δοντιών
 • Σπασμένα, φαγωμένα δόντια, των οποίων το σχήμα δεν προσδίδει αρμονικό χαμόγελο
 • Πρόσθια δόντια με εκτεταμένα, αποχρωματισμένα σφραγίσματα ή και τερηδόνα.
 • Δόντια τα οποία έχουν σοβαρές δυσχρωμίες και δεν ανταποκρίνονται στην λεύκανση.
 • Ουλικό χαμόγελο, του οποίου η θεραπεία συνδυάζει όψεις σε συνδυασμό με ουλοπλαστική

Γιατί να επιλέξω όψεις πορσελάνης (κεραμικές όψεις);

Στην κλινική μας πιστεύουμε ότι οι κατασκευασμένες στο χέρι κατά στρώματα (διαστρωμάτωση) κεραμικές όψεις είναι η πλέον αξιόπιστη λύση για την τροποποίηση του σχήματος και του χρώματος των δοντιών και εναρμονίζονται άριστα με τους οδοντικούς ιστούς. Η διαδικασία τοποθέτησης τους είναι ελάχιστα επεμβατική και το αποτέλεσμα ιδανικό. Σε σχέση με άλλα υλικά όψεων, όπως η ρητίνη (bonding) προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 Πόσο διαρκούν;

Ο χρόνος ζωής των όψεων πορσελάνης εξαρτάται από την καθημερινή οδοντική φροντίδα και τον τρόπο ζωής. Οι όψεις πορσελάνης, εφόσον συντηρούνται σωστά, διαρκούν 15-20 χρόνια.

Τι φροντίδα χρειάζονται;

Συνίσταται τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος.

Όπως ισχύει και με τα φυσικά δόντια, έτσι και με τις όψεις, η συντήρηση είναι πολύ σημαντική προκειμένου να αυξήσουμε κατά το μέγιστο τον χρόνο ζωής τους. Η συντήρηση αυτή περιλαμβάνει τακτικούς καθαρισμούς στο ιατρείο ανά εξάμηνο και καθημερινή φροντίδα με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντος οδοντιάτρου.

Χρειάζεται να τροχιστούν τα δόντια;

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ συντηρητικές αποκαταστάσεις, οι οποίες απαιτούν ελάχιστό έως καθόλου τρόχισμα των οδοντικών ιστών και προσφέρουν σε πολύ γρήγορο χρόνο πλήρη αναδιαμόρφωση του χαμόγελού του ασθενούς.

Πόσες επισκέψεις χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η θεραπεία των όψεων;

Η όλη διαδικασία χρειάζεται συνήθως 3 επισκέψεις (αφού έχει προηγηθεί τυχόν θεραπεία ουλών ή δοντιών)

Τι περιλαμβάνεται σε κάθε επίσκεψη;     

 • Στην πρώτη επίσκεψη θα ληφθεί ιατρικό - οδοντιατρικό ιστορικό και θα γίνει κλινικός και ακτινολογικός έλεγχος. Στη συνέχεια θα γίνει μία εκτενής συζήτηση μεταξύ οδοντίατρού και ασθενή, ώστε να να δοθεί στον ασθενή η δυνατότητα να εκφράσει τις προσδοκίες του και στον οδοντίατρο να του εξηγήσει τι είναι εφικτό. Επίσης λαμβάνονται φωτογραφίες και αποτυπώματα, με τα οποία ο οδοντοτεχνίτης θα ετοιμάσει το διαγνωστικό κέρωμα και οδηγούς για την προετοιμασία των δοντιών. Το διαγνωστικό κέρωμα είναι μία απεικόνιση-δείγμα της τελικής μορφής που θα πάρουν τα δόντια μετά την τοποθέτηση των όψεων.
 • Στο δεύτερο ραντεβού παρουσιάζεται στον ασθενή το διαγνωστικό κέρωμα και δοκιμάζεται ένα δείγμα των όψεων στο στόμα. Ο οδοντίατρος εξηγεί στον ασθενή τι μπορεί να επιτευχθεί με τις όψεις και εφόσον οδοντίατρος και ασθενής εγκρίνουν το προσδοκώμενο τελικό αποτέλεσμα η διαδικασία προχωράει στο επόμενο στάδιο. Γίνεται αναισθησία, παρασκευάζονται τα δόντια, λαμβάνονται αποτυπώματα και καλύπτονται τα δόντια με προσωρινές όψεις.
 • Στο τρίτο ραντεβού οι όψεις είναι έτοιμες για τελική τοποθέτηση.

 Η διαδικασία είναι επώδυνη;

Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία.

 Αποχρωματίζονται οι όψεις πορσελάνης;

 Όχι, το χρώμα τους παραμένει σταθερό στη διάρκεια του χρόνου.

 Πόσο διαρκούν οι όψεις;  

Οι όψεις πορσελάνης διαρκούν 15 περίπου χρόνια. Ωστόσο, ο χρόνος ζωής τους εξαρτάται και από την σωστή συντήρηση.

 Θα παραμείνουν οι όψεις πορσελάνης λευκές;

Η πορσελάνη δεν αποχρωματίζεται. Οι όψεις πορσελάνης θα διατηρήσουν το ίδιο χρώμα κθόλη την διάρκεια ζωής τους.

 Μπορώ να φάω κανονικά με τις όψεις πορσελάνης;                                                                                      

Με τις όψεις πορσελάνης συνεχίζετε να τρώτε φυσιολογικά όπως και με τα φυσικά δόντια. Ωστόσο θα πρέπει να αποφέυγετε σκληρές τροφές και απρόσεκτα δαγκώματα για να προστατέψετε τόσο τις όψεις, όσο και τα υπόλοιπα δόντια.

 Ορθοδοντική ή όψεις για τέλειο χαμόγελο;

Σε περίπτωση που τα δόντια μας είναι πολύ συνωστισμένα, δηλαδή πολύ στραβά ή εκτός οδοντικού τόξου, η πρώτη επιλογή είναι η ορθοδοντική θεραπεία. Σήμερα, μπορούμε να εφαρμόσουμε ορθοδοντικές θεραπείες χωρίς σιδεράκια, όπως οι αόρατοι νάρθηκες, με αποτέλεσμα να φέρουμε σε πέρας σημαντικές ορθοδοντικές μετακινήσεις με «αόρατο» τρόπο.

Αν το πρόβλημα μας είναι ελαφρύς συνωστισμός (δηλαδή λίγο στραβά δόντια), σπασμένες γωνίες, παλιά σφραγίσματα, ανεπαρκές σχήμα δοντιών, αυτό που χρειάζεστε και αυτό που  θα επιφέρει εμφανή διαφορά στο χαμόγελο σας άμεσα, είναι οι όψεις πορσελάνης.

Οι όψεις πορσελάνης, μία καθαρά κοσμητική θεραπεία, σας δίνει το χαμόγελο που επιθυμείτε, είναι πολύ συντηρητική διαδικασία (δεν τραυματίζει τα δόντια) και φέρνει άμεσο αποτέλεσμα.

Μάθετε περισσότερα για τις όψεις πορσελάνης

phone_copy.png